Müstehlik malzeme ne demek?
Müstehcenlik: Arapçadan gelen ve “tüketici” anlamına gelen bir kelimedir. Bu, özellikle denizcilik sektöründe yedek parça olarak sınıflandırılmayan tüketilen/kullanılan malzemelere verilen tanımdır.
Tehaşşüd ne demek TDK?
(ﺗﺤﺸّﺪ) i. (Ar. ḥaşd, teḥaşşud, “toplamak, yığmak” fiilinden) yığma, yığma, toplama: Köyceğiz’in büyük küçük ne kadar insanı varsa, başında / Bir iki pîr-i imâme-dâr-ı güzin vardır / Onları teşvik edecek gönüllüler sağlamıştır (Tevfik Fikret).
Müstahil ne demek TDK?
Giysi ve eşyaların kıymetini bilmeyen gezgin, serseri, başıboş (kimse). Cephe savaşlarında kullanılan bir tür top.
TDK müstehak ne demek?
Türk Dil Kurumu’na göre Müstahak kelimesi Müstahak olarak yazılır. Mustahak kelimesinin en genel anlamı bir kişinin hak ettiği ceza veya ödüldür.
Müstehlike anlamı nedir?
(ﻣﺴﺘﻬﻠﻚ) i. (Ar. istihlāk, “yıkmak, tüketmek” kelimesinden) Tüketici: Kısacası, büyük müstehcenliklerin şehri, küçük üreticilerin şehri oldu (Ahmet H. Tanpınar).
Mülhak ne demektir?
5737 sayılı Vakıflar Kanunu’na göre, 743 sayılı mülga Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden önce kurulmuş olup, yönetimi kurucuların altsoyu tarafından takip edilen vakıflara mülhak vakıf denir.
Tenasüh ne demek TDK?
TDK’da hem tenasüh hem de reenkarnasyon sözcükleri için “ruh göçü” anlamı verilmiştir (TDK, 2011).
Taaşşuk ne demek TDK?
(ﺗﻌﺸّﻖ) i. (ar. ‘işḳ “çok sevmek”ten, te’aşşuḳ) Aşık olma, aşık olma: Herkesle aynı eğilime sahipsin / Bu tutkunun, bu hayalin ne anlama geldiğini bilseydim (Abdülhak Hâmit). Aman Tanrım, o zaman sana karşı davrandım (Cenap Şahâbeddin).
Müspet menfi ne demek TDK?
negatifin zıttı. olumlu anlamda. “Pozitif” kelimesi, “negatif” kelimesinin zıttı olan ve “sağlam”, “dışlanmamış”, “pozitif”, “pozitif”, “belirlenmiş”, “sabitlenmiş”, “sonuçlandırılmış”, “doğrulanmış”, “kanıtlanmış”, “kalıcı hale getirilmiş” gibi manevi nüanslara sahip bir kelimedir.
Mustasıl ne demek?
Müstahsil basitçe üretici anlamına gelir. Ülkemizdeki küçük çiftçiler ürünlerini sattıklarında, bu belgeleri şirketlerden alarak satışlarını belgelendirirler. Çiftçinin imzaladığı belgenin kopyası şirkette kalır, aslı çiftçide kalır.
Tenakus ne demek?
(ﺗﻨﺎﻗﺺ) i. (ar. naḳṣ “eksik olmak” ten, tenāḳuṣ) azalma, eksilme: Tarihin ilk ayının yedinci gününe rastlamaya başlayan kameri ayın cirm-i mer’îsi… (Nâmık Kemal) . Kadınlarda iffetin kaybolmasına ve dolayısıyla aşkta tereddüte sebep olarak gösterirler (Ahmet Hâşim).
Mükeffir ne demek?
İslam hukukunda tekfir (Arapça: تكفير), bir Müslümanın başka bir Müslümanı kâfir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye ise mukaffir denir.
Müsteak ne demek?
Hak etmiş, müstahak olmuş, layık olmuş: Onların önünde ağlayan bir mahkûm dövülmeyi ve azarlanmayı hak eder (Sâmipaşazâde Sezâî).
Müsved ne demek TDK?
Dilimize Arapçadan giren “müsvedde” kelimesi tesvid kelimesinden türemiştir. Tesvid “aceleyle yazmak ve karalamak” anlamına gelirken, “taslak” kelimesi bir metnin ilk düzeltilmemiş halini ifade eder. Kitap yazanlar ve araştırma yapanlar, o anda akıllarına gelen cümleleri defter taslaklarına yazarlar.
Usül nasıl yazılır?
Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Usul” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Usül” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “Usul”dür.
Müstevil ne demek?
Cevap: Bir yeri işgal eden ve kontrolü altına alan kişi (herhangi biri, devlet, ordu, vb.), 18 Ekim 2022
Mühtelif malzeme ne demek?
Arapça kökeni “muḫtaliṭ” (مختلط) kelimesinden gelir. Anlamı: “Çeşitli” çeşitli veya farklı türlerden oluşan bir şeyi tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. Bu terim genellikle bir temanın, ürünün veya koleksiyonun çeşitliliğini vurgulamak için kullanılır.
Mülhem ne demektir?
Mülhem, bildiğimiz gibi, çok eski bir kelimedir ve günlük dilde hala kullanılmaktadır. Bu kelimenin anlamı genellikle “ilham almak” veya “bir şeyden ilham almak” anlamına gelir.
Mükellif ne demek?
VERGİ MÜKELLEFİ KİMDİR? İslam dini, sorumlu kişilerin bazı şeyleri yapmasını ve bazılarını yapmamasını gerektirir ve onlara bazı şeyleri yapma veya yapmama özgürlüğü verir. Bu nedenle, ergenliğe ulaşmış ve dinin emrettiği şeyleri yapmak ve yasakladığı şeylerden kaçınmakla yükümlü olan akıllı bir kişiye Mukallaf denir.