İçeriğe geç

Gölhisar Ne Zaman Ilçe Oldu

Burdur Gölhisar hangi boydan gelir?

Hamit Bey’in mensup olduğu Harzem aşiretinin Anadolu’da günümüze kadar Horzum ismiyle varlığını sürdürdüğünü görüyoruz. Gölhisar ilçesinin bugünkü Horzum bölümü olsa gerek.

Burdur Gölhisar neyi meşhur?

Gölhisar gelişmiş bir kentsel kültüre sahiptir ve Osmanlı döneminde el sanatları, halıları ve kilimleriyle bilinirdi. İbecik kumaşları ve bunlardan yapılan bebekler bölgesel hediyelik eşya olarak talep görmektedir. Gölhisar 1953 yılında idari olarak ilçe ilan edilmiştir. Mevcut nüfusu 23.064’tür.

Gölhisar’ın kaç köyü var?

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Gölhisar ilçe merkezi ve ilçeye bağlı 12 köy yerleşmesinde toplam 22.399 kişi ikamet etmekte olup, ilçe merkezi nüfusu 15’tir.

Burdur Altınyayla ne zaman ilçe oldu?

Belediye 1955’te Dirmil’de kuruldu ve ilk belediye başkanı, daha önce köy katibi ve merkez caminin imamı olarak görev yapmış bir Kazak olan Kamil Şentürk’tü. Bu büyüleyici batı Akdeniz kasabası, 1990’da bilmediği bir isimle ilçe oldu: Altınyayla.

Burdur hangi ırk?

ADI BURDUR (BURDADUR) Burdur şehrini kuran Türkmen aşiretlerinden Kınalı aşiretinin mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliğini gördüklerinde “Cennet burada. Burada kalın” dediler. “Burada durun!” dediler. Zamanla halk arasında kelime “Burdur”a dönüştü.

Gölhisar adı nereden gelmiştir?

Gölhisar, adını gölden ve kenarındaki kaleden almıştır. İlçe, Gölhisar adını alana kadar Kibyra, Alimne ve Horzum olarak anılmıştır. Kibyra ismi büyük ihtimalle Luwi dilinden gelmektedir.

Golhisar’ın nüfusu kaç?

İlçe belediyesi 1953 yılında kurulmuş olup 10 ilçeden oluşmaktadır. 2023 adrese dayalı nüfus sayımına göre ilçenin toplam nüfusu 23.626 kişi olup, 16.806 kişi ilçe merkezinde, 6.820 kişi ise köylerde yaşamaktadır. Bu nüfusun 15.165’i kadın, 15’i ise ilçeye bağlı köylerden oluşmaktadır.

Burdur denince akla ne gelir?

Burdur’un en ünlüsü: Sagalassos. 2- Burdur ceviz ezmesi. Ceviz ezmesi. … Salda Gölü 5- Burdur Şiş Burdur şiş yemeden Burdur’a gelemezsiniz! … Burdur Şiş 6- İnsuyu Mağarası Burdur-Antalya yolu üzerinde bulunan İnsuyu Mağarası, keşfedilen ilk mağaralardan biridir. … İnsuyu Mağarası 7 – Burdur Ulu Cami.

Gölhisar’da ne yetişir?

Tarımın en etkili şekilde yapıldığı ilçedir. Pancar, anason, tahıllar, sebzeler ve meyveler yetiştirilir. Son zamanlarda seracılık yaygınlaşmıştır. Serada evcilleştirilmiş ürünler, biber, salatalık vb. yetiştirilir. Yaz sebzeleri yetiştirilir.

En büyük köyü neresidir?

TUİK’te yer alan bilgilere göre, Karabük’ün Bostanbükü köyü 6 bin 776 kişilik nüfusuyla Türkiye’nin en büyük köyü oldu. Nüfusa göre Türkiye’nin en büyük köyleri listesinde Karabük, Şırnak, Elazığ, Uşak, Hakkari, Ağrı, Yalova, Kırklareli ve Iğdır’dan birer köy yer aldı.

Gölhisar Belediye Başkanı kim?

İbrahim SertbaşGölhisar / Belediye Başkanı

Burdur’da hangi medeniyetler yaşamıştır?

Burada kazılan ana tanrıçanın boyalı insan yüzlü figürinleri ve çanak çömlekleri dünya arkeolojisinde önemli bir yer tutar. Bölge Frig, Roma, Bergama ve Bizans dönemlerini yaşamıştır. Daha sonra Selçuklular, Hamitoğulları ve Osmanlılar bölgeye hakim olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu 1914 yılında kurulmuştur.

Dirmil adı nereden gelir?

Dirmil’in bulunduğu yerden akan büyük bir dere, yağışlar arttığında taşmaktadır; seller bir milden daha az bir mesafede her yeri kaplamaktadır, bu yüzden buraya “Dere Milli Yeri” adı verilmiştir. Zamanla “Dere Milli” ve ardından “Dirmil” olmuştur.

Altınyayla ismi nereden gelir?

Tarihçe. Osmanlı Türkçesi ile yazılmış tapu kayıtlarındaki bilgilere göre Altınyayla ilçesi altı asır önce kurulmuş olup eski adı Tonus ve Tonus kariyesi (köyü)’dür.

Burdur Kemer ne zaman ilçe oldu?

Cumhuriyet tarihinde Burdur İli kurulduğu günden bu yana il merkezi olarak kalmış olup, 1956 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. 19 Haziran 1987 tarih ve 3392 sayılı Kanunla KEMER adında ilçenin kurulması uygun görülmüş ve ilçe teşkilatı 8 Ağustos 1988 tarihinde faaliyetlerine başlamıştır.

Burdur yörükleri hangi boydan?

Harbendelu veya Harmandalı Yörükleri, Oğuz Türklerinin Avşar boyunun Şamlu koluna mensup bir boydur.

Burdur hangi beylik?

Kendinizi yerleşik kılmayın. Anadolu Selçuklu Devleti çöküşün eşiğine geldiğinde Batı Anadolu’daki Türkmen beyleri ayrı beylikler kurmaya çalıştılar. Bu beyliklerden biri, sayısı 15’e ulaşan Hamidoğulları Beyliği’ydi. Isparta, Burdur ve Konya illerinin bazı kısımları bu beyliğin sınırları içindeydi.

Burdur’da hangi antik kentler var?

“Burdur Kremna Antik Kenti” anlamına gelen Kremna adını almıştır. Pisidia antik bölgesinin en önemli şehirlerinden biri olan Kremna’nın en eski kabilesi Solymosian’lardır. Antik şehir Lidya, Pers-Makedon, Bergama, Roma ve Bizans egemenliği altında kalmıştır.

Burdur Türk mü?

Tarih. Klasik Yunanistan’da Pisidia olarak adlandırılan bu bölgeye Türklerin gelişi 1071’deki Malazgirt Savaşı’na dayanır. Bugün Burdur olarak bilinen bölge Anadolu Selçuklu Devleti’nin idaresinden sonra Hamitoğulları Beyliği tarafından ele geçirilmiştir. 1391’de Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Rus Escort